Специалист вътрешни и
белодробни болести

Пипваме грип и от климатика в офиса

 

През зимата боледуваме по-често, когато прекарваме времето си основно в затворени помещения в присъствие на повече хора, казва д-р Пенка Ценкова, специалист по белодробни болести в болница „Вита“ в София. Причината е не само липсата на контакт с природата. Дори само един да е болен в службата, това е достатъчно вирусите да плъзнат.

Много модерни офиси са оборудвани с климатици, но така микробите само се завъртат из цялото помещение. Затова щадете себе си и околните! Не ходете болни на работа, съветва пулмологът. През последните седмици грипните вируси са в настъпление, а те са по-опасни от другите. В службата, в претъпкания градски автобус или в киното някой до нас киха, кашля и скоро след това самите ние се разболяваме. Заради пика на грипа има бум на пневмонии, споделя впечатленията си лекарката. Понякога хората подценяват тежестта на грипната инфекция. Друг път се лекуват с неподходящи медикаменти, сами си предписват антибиотик.

При грипа симптомите са типични

„Високата температура се появява рязко, има силни болки и сковаване в ставите, суха дразнеща кашлица със силно главоболие. Първите 2-3 дни лечението е с понижаващи температурата лекарства, противовъзпалителни и болкоуспокояващи. Правилото е, ако до третия ден не може да се свали температурата, да се търси лекарска помощ. Имам пациенти, които до петия ден поддържат 38 градуса. Мислят, че след като е грип, не се дават антибиотици. Неглижирането на инфекцията обаче може да доведе до пневмония“, пояснява д-р Ценкова. Не бива да чакаме седмица с висока температура под предлог, че организмът „сам се бори“.

В нейния кабинет през последните месеци са минали няколко такива пациенти. Действително в първите дни трябва да се изчака, подчертава д-р Ценкова. Но ако след 2-3 дни температурата не спада и състоянието не се подобрява, а кашлицата се задълбочава (развива се вторична бактериална инфекция), често са налага прием на антибиотик. Той обаче се предписва само от специалист, който може да избере точния вид според опита си и клиничната картина. Много хора сами се снабдяват с антибиотик, за който техен близък им е казал, че помага. Голям е рискът медикаментът да не подейства в конкретния случай, а така се създава и резистентност.

Изотчник на интервюто Bolenzdrav.com