Специалист вътрешни и
белодробни болести

Вредни ли са електронните цигари


Д-р Ценкова, моля Ви, кажете накратко, кои са предимствата и кои недостатъците на електронните цигари от здравословна гледна точка?
- Все още няма официални данни дали и колко са вредни електронните цигари. В изявление на СЗО / Световната здравна организация/ през септември 2008 г. се казва, че няма обстойни и достатъчно изследвания, от които да се направи официален извод дали електронната цигара е безопасна и ефективна терапия на пристрастените към никотина. От една страна при пушене на обикновени цигари се вдишва освен никотин и  вредни вещества от горенето на тютюневите листа и евентуално други смеси сложени в цигарите-особено тези  с "ниско" , качество – продавани например на Женския пазар. При пушене на електронни цигари в околната среда не се отделят вредните вещества, съдържащи се в тютюневия пушек и така не са вредни за околоните. Въпреки че за сега няма официални данни дали парата, която се издишва след всмукването на е-цигарата е изследвана и какъв е ефектът й върху "здравето" на околната среда.
Освен това, при пушене на електронна цигара, не се отделят токсични вещества, които да вредят на околните и пасивното тютюнопушене се избягва.

Каква е истината, по-малко вредни ли са електронните цигари от конвенционалните (и защо) или това е само маркетингова заблуда?
- За вредата от тютюнопушенето се говори постоянно. Вече едва ли има човек, който да не знае, че цигареният дим повишава риска от много онкологични, сърдечносъдови и респираторни заболявания, състарява кожата, намалява когнитивните способности и т.н.
За сега се знае в 100%, че конвенционалните цигари са вредни. Предстои да се проведат научни изследвания и да се докаже, колко вредни са и е-цигари.
Със сигурност и е цигара е вредна за здравето. Тя поддържа вредния навик да се пуши. Не променя и никотиновата зависимост.

Според американски проучвания, електронните цигари са вредни за здравето, дори в някои държави е забранена продажбата и рекламата им. Като цяло обаче липсват достатъчно научни изследвания върху ефекта им върху здравето. Какво показват изследванията, кои вещества в електронните цигари са токсични или опасни за здравето и до какви рискове могат да доведат те?
- Със сигурност основната съставка е никотина, при употребата на който може да се получи отравяне на организма и пристрастяване. В патрончето с никотинова течност не се съдържа само никотин, а и пет други вредни вещества, едно от които е пропиленгликолът. „Пропиленгликолът е невероятно силен дразнител на дихателните пътища", затова и при пушене на е-цигари често се предизвиква кашлица.

Някои посочват нитрозаминът и пропилен гликолът като едни от канцерогенните вещества в електронните цигари, други обаче твърдят, че последният е опасен само ако се употребява в огромни количества (ако ги пием, например), които е невъзможно да се достигнат чрез употребата на електронна цигара и дори се използва в тютюневата, хранителната, козметичната и др. промишлености. Трябва ли да ни притесняват тези две вещества в електронните цигари и токсични ли са те?
-
Пет години, след като на пазара се появиха първите електронни цигари, Американската агенция по храните и лекарствата също излезе със становище, че рекламираните като напълно безвредни заместители не са безопасни и също нанасят вреди върху здравето.
Американски експерти изнесли резултати от проучване, които покачват, че в 19 вида от продаваните на пазара в САЩ електронни цигари се съдържа канцерогенното вещество нитрозамин, откриващо се и в истинските цигари.
В някои от считаните за опасни продукти е открит и диетиленгликол – вредно за здравето вещество, използвано в производството на антифриз.
Американска агенция обори твърденията за здравословната алтернатива на пушенето. Според тяхно изследване няма достатъчно доказателства, че заместителите на тютюна са безопасни в дългосрочен план. Поради липса на достатъчно данни те са забранени за продажба в много страни.

Има много противоречиви мнения относно това дали електронните цигари помагат или пречат да откажем тютюнопушенето. Какво показват изследванията и Вашият професионален опит, помагат или по-скоро пречат електронните цигари на един пушач да откаже цигарите?
- Професионалния ми опит показва, че никой, който е преминал от конвенционални към е-цигари не се е отказал от пушенето. Те поддържат никотиновата му зависимост и пушаческия му навик /условния рефлекс/. И много често се връщат към обикновените цигари.
За да спре да пуши човек, първо трябва да вземе категорично решение и да прояви огромна воля за това. Много мои пациенти са успяли да спрат да пушат, след като сами са се убедили във вредата от тютюнопушенето.

.... а помагат ли му да ги намали?
- Като брой изпушени цигари със сигурност са по-малко. Много хора, които са преминали на е-цигари споделят, че са намалили купуването на броя кутии цигари за месец и са доволни от финансовия резултат.

Възможно ли е заради никотина в електронните цигари те вместо да ни откажат от нормалните цигари да затвърдят никотиновата ни зависимост?
- Точно това подчертавах, че с е-цигари не се премахва никотиновата зависимост, а се затвърдява. Ако човек иска да спре да пуши -да потърси друг начин, а не да прибягва към е-цигари.

Крие ли риск за здравето ни употребата и на двата вида, т.е. ако пушим едновременно обикновени и електронни цигари? Тогава повече вредни вещества ли поемаме, отколкото ако пушим само един вид цигари?
- Определено ДА! Рискът за здравето се увеличава, тъй като се поемат вредните съставки и от двата вида цигари, а и вероятността от никотинова интоксикация се увеличава.

На пазара вече има разнообразие от марки и цени. Какво показва Вашия професионален поглед – по-скъпите електронни цигари по-качествени ли са?
- Честно казано НЕ ЗНАМ. По принцип по-скъпите неща трябва да са по-качествени и по-пречистени.

За какво трябва да внимаваме и да питаме продавачите, когато си купуваме електронна цигара (например, сертификат за качество и произход; описание на съставките на никотиновата течност и т.н.)? Дайте, моля Ви, няколко съвета на нашите читателки, които са решили да си купят за пръв път електронна цигара.
Основното е да имат Сертификат за произход и качество и по възможност с по-нисък процент на никотин в съдържанието. И  да се купуват от лицензирани магазини.